szerző:
Tetszett a cikk?

Újabb levélben sürgette az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy tartsa be az Európai Bíróság júniusi döntését, amely kimondta, hogy a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar szabályozás uniós jogba ütközik.

A magyar kormánynak egy hónapja van arra, hogy válaszoljon, és a tervezett módosításokról és azok elfogadásának idejéről tájékoztassa a Bizottságot – mondta a testület jogállamisági ügyekben illetékes szóvivője, Christian Wigand a Népszava kérdésére. A Bizottság arra is felszólította a magyar hatóságokat, hogy ne alkalmazzák az uniós jogba ütköző magyar szabályozást, ami “Lex Soros” néven terjedt el.

Wigand elmondta, hogy korábban a magyar kormány jelezte, hogy megteszik a szükséges törvénymódosításokat. Hozzátette, a Bizottság október 29-án küldte el újabb levelét az ügyben. Az uniós jog szerint ha egy a tagállam nem teljesíti a Bíróság ítéletét, a Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat, amelyben pénzbírság kiszabását kérheti a Bíróságtól.

A Bizottságnak tett ígéretével szemben az utóbbi hetekben több olyan civil szervezet is amiatt esett el uniós támogatástól, mert a magyar hatóságok még mindig alkalmazzák a civil szervezetekre vonatkozó, uniós jogba ütköző szabályozást.

A Bíróság kimondta, hogy a magyar korlátozások sértik a szabad tőkemozgást, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot és az egyesülés szabadságához fűződő jogot.

Ennek ellenére az utóbbi hetekben a pénzosztó Tempus Közalapítvány arra kérte az Európai Unió Erasmus+ programjának forrásaira pályázó civil szervezeteket, nyilatkozzanak arról, megfelelnek-e a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényben foglaltaknak, azaz kapnak-e külföldről támogatást.

A kifogásolt magyar törvény nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek.

A civil szervezetek érdekeit képiviselő Civilizáció koalíció álláspontja szerint „a Tempus Közalapítvány egy olyan törvénynek való megfelelést vár el a civil szervezetektől, amely az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján jogsértő, tehát nem alkalmazható, és vissza kell vonni. Mindez egyetlen célt szolgál: civil szervezeteket adminisztratív módszerekkel zárni el európai uniós pályázati forrásoktól.”

Erősíti a nonprofit szektor érvelését, mely szerint a kormány adminisztratív módszerekkel akar gátat szabni a civil társadalom finanszírozásának, hogy a napokban a Tempus Közalapítvány élére a Fidelitas volt budapesti elnökét Varga-Bajusz Veronikát nevezték ki, miközben a 2008-óta elnök Tordai Pétert előzetes figyelmeztetés és indoklás nélkül menesztették a dolgozók nagy meglepetésére és tiltakozása ellenére.

Az EUrologus körkérdésére, hogy a magyar kormánnyal általában egy követ fújó varsói vezetés is igyekezett-e uniós bírósági döntést figyelmen kívül hagyni, brüsszeli lengyel forrásaink azt mondták: a bírósági döntéseket eddig betartották, viszont jelenleg zajlik egy pengeváltás Brüsszellel a lengyel alkotmánybíróság második kamarájáról, mely működésének átmeneti felfüggesztését kérte a Bizottság. Jogász szakértők szerint azonban ez nem, vagy csak részlegesen valósult meg. Utóbbi miatt a Bizottság a múlt héten már a második hivatalos figyelmeztető levelet küldte Varsónak, azaz újabb kötelezettségszegési eljárást indított.