C. Ronaldo csak álmodozhat olyan szerződésről, amelyet Puskásnak kínált a Juve!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.11.03. 21:15
null
Kordokumentum
Az 1950-es és 1960-as években megkerülhetetlen alakja volt a hazai és a nemzetközi futballnak Puskás Ferenc, akit hosszúra nyúló és több részletre osztható fénykorában a világ összes nagy csapata szívesen látott volna a soraiban, így a Juventus is.

Amely legközelebb 1956 ősze után állt a magyar géniusz leigazolásához, amikor társaival együtt Puskás Ferenc a szabad világot választotta, de feje fölött a honvágy, az idegenbe szakadás és az MLSZ által kiharcolt nemzetközi eltiltás rémével.

Az olasz csapatok közül a Milan csak tárgyalgatott vele, az Interrel előszerződésig jutott (Puskás elképesztő összeget, 170 ezer dollárt kapott volna, ha játékengedély birtokában ott folytatja), a Juventus pedig jó érzékkel Sebes Gusztávval és Kádár Jánossal is felvette a kapcsolatot (de kosarat kapott).

1957-re kiderült, két évre tiltja el a Nyugaton maradó magyar labdarúgókat a FIFA, de Czibor Zoltán és Kocsis Sándor mellett nagy meglepetésre az akkor már 31 éves Puskás Ferenc is visszatért a futballpályákra: hihetetlen szorgalommal újra versenysúlyba (a százezer dolláros aláírási pénz és havi 3500 dolláros bér is segített a motivációban, utóbbi egy luxusautó ára volt akkor), majd formába lendült.

De még milyenbe: ötszörös bajnok, háromszoros BEK-győztes lett a Realban, négyszeres spanyol és kétszeres BEK-gólkirály!

A világ legjobban fizetett sztárja lehetett volna (Fotó: AFP)
A világ legjobban fizetett sztárja lehetett volna (Fotó: AFP)


Lehetett volna már jóval korábban Juventus-ikon, a torinóiak még 1947-ben keresték meg őt egy mesés ajánlattal, a fizetést a játékos szabhatta volna meg, és az édesapját azonnal alkalmazták volna edzőként; de végül nem írták alá a szerződést (ez ugyebár még a kommunista hatalomátvétel előtt történt). Már csak azért sem szerződött el a két Puskás Ferenc, mert a svábokat ekkor a kitelepítés veszélye fenyegette, a Honvéd klasszisa úgy érezte, ismert sportolóként talán meg tudja védeni a családját, így itthon a helye.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztője egy 2007-es cikkében a nyilvánosság elé tárta a Juventus első ajánlatát: a labdarúgó felesége által megőrzött szerződéstervezet szerint lakást, autót és 40 millió líra aláírási pénzt kapott volna a Honvéd játékosa. Nem sokkal később döntötte meg a Napoli az átigazolási világrekordot a svéd Hasse Jeppson megvételével, akiért 105 millió lírát adott az Atalantának. És ne feledjük, nem Puskásért kínáltak 40 millió lírát, hanem Puskásnak!

„Egy esztendő múlva már vallatták egy, a feleségével és Bozsik Józseffel közösen szervezett tiltott határátlépési kísérlet miatt. Amikor aztán 1951-ben Szűcs Sándort, az Újpest válogatott középhátvédjét felakasztották egy hasonlóan romantikusnak induló szökési próbálkozás miatt, a játékosok többé nemigen mertek nyugati ajánlatokra gondolni” – folytatja a cikk a történetet.

Szerencsére legalább Puskás révbe ért Madridban, igaz, nem hétköznapi hányattatások után, de talán éppen ezért is lett máig hatóan szép ez a kései virágzás.

Kuriózum: Puskás a Juventus ellen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik