szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európa Kiadó, a Balaton és a Trabant emblematikus zenészei, és a Megáll az idő filmrendezővé lett főszereplője három kontinensen készítették el az új számot.

"2020 áprilisában a Covid-19 első hulláma alatt, az első lockdown közben indult el a dal. Hunyadi Károly a Balaton egykori egyik fele küldte át az ukulele-szólamot Budapestről Los Angelesbe a néhai Trabant zeneszerzőjeként ismert Lukin Gábornak. Gábor, mint producer, elkezdte hangszerelni a számot. Tulajdonképpen ő írta, játszotta és vette fel a legtöbb szólamot, keverte és masterelte az egészet" – meséli az Év 2020 című dalról Kiss László, az Európa Kiadó egykori basszusgitárosa (alkalmanként dalszerzője és énekese).

A közös munkában aztán részt vett Sőth Sándor is, aki amellett, hogy a Spenót zenekarban játszott, a közönség a Megáll az idő Pierre-jeként ismerhetett meg, napjainkban pedig filmrendező és producer. De bekapcsolódott Vető János is, akivel a hvg.hu néhány éve készített portréinterjút.

"Lukin készített néhány változatot a dalból" – meséli Kiss, "aztán felkérte Sőth Sándort, aki ugyancsak Los Angelesben él, hogy basszusozzon rá, valamint a Malmőben élő Vető János Nahtét, hogy írjon szöveget. Ő írt is két versszakot, majd jöttem én és felénekeltem a számot. A szólamok is, az énekdallam is alakult az interakció folyamán, aztán megszületett a tamagotchi-versszak is, ami aztán a videót is megihlette. A tamagotchi farmer csendben tamagotchit etet a karantén alatt. A videón egyébként Gábor felvételeit látni Kaliforniából és Izlandról, Sőth Sándor is küldött Venice-ből pár felvételt, én pedig az ausztrál sivatagból, Broken Hill-ből (ahol az első Mad Max-filmeket forgatták), mindezt pedig Vető János Nahte Malmőből küldött facebookos live videójával vágtuk össze. A zenét már júniusban késznek nyilvánítottuk (szerintem letagadhatatlanul trabantosra sikerült), bár készült még néhány verzió azóta."

És akkor íme a 2020-as év minden melankóliáját visszatükröző dal: